Türkiye’nin Lokum Gibi Lezzetleri
Merhaba Peynir Tutkunları!
Karadeniz ile Akdeniz’in ortasındaki güzel ülke, Türkiye. Resmi adıyla Türkiye Cumhuriyeti, Avrupa ile Asya kıtaları arasında yer alıyor.
Yıllar önce babam oraya gitmiş ve bana Nevşehir’in Derinkuyu ilçesinde bulunan çok katlı antik yeraltı şehrinden bahsetmişti. M.Ö. 7.000 ile 8.000 yılları arasında inşa edilen bu antik kent, yerin yaklaşık 60 metre altında ve zamanında nüfusu 20 binmiş. Bu yeraltı şehrinin büyüklüğünü gözümde canlandıramadım bile.
Çok yakın bir zamanda, 2018 yılında sevgili kuzenim oraya gitti ve çok güzel fotoğraflar ve hikayeler paylaştı. Bu, onun Türkiye’deki Kapadokya’da balonları çektiği bir fotoğrafı.
Tüm bunlar sebebiyle, kendimi Türkiye’nin yemekleri ve peynirleriyle ilgili bir yazı yazmak isterken buldum.
İnternette “Türk Marketleri” ile ilgili hızlı bir araştırma yaptım ve evimden yaklaşık 30 kilometre ötede Figs & Olives (İncirler & Zeytinler) adında bir market buldum. Bir markette bu kadar uzun zaman geçirmeyeli uzun zaman olmuştu, ancak marketin yöneticisi Derya bana karşı çok sabırlıydı ve çok güzel tavsiyelerde bulundu. Ambalajların üstünde yazanları dikkatlice okudum… Ardından, dopdolu 3 poşetle ve bu lezzetleri keşfetme arzusuyla marketten ayrıldım…
Tahmin ettiğim gibi markette; dokusu krem peynire benzeyen ama süzme yoğurttan yapılan, Orta Doğu mutfağında oldukça popüler yumuşak bir peynir olan labne de vardı (lebneh, lebnah, labaneh, labane, labneh, veya labni şeklinde telaffuz edildiğini de duyabilirsiniz). Standart krem peynirin yaklaşık yarısı kadar yağ ve kaloriye sahip fakat, yoğurt mayası lezzeti var. Markette Türk markası İçim Labne de olduğu için mutlu olmuştum. Kahvaltıda bal ve kuru kayısıyla birlikte keyifle yedim. Akşam yemeği için de çok amaçlı olarak kullanabildim… Sebzeler için harika bir sos ve tavuk tandır için (marine etme sürecinde) iyi bir malzeme oldu.
Yemeğimi silip süpürdükten sonra, Türk kahvesinin zamanı geldi. Biraz su koyulan özel uzun bir kahve demleme ibriği olan cezveyle yapılıyor ve Türk kahvesi eklenip karıştırıldıktan sonra kaynamaya bırakılıyor. Birkaç dakika içinde kahve/su karışımı kaynayıp yükselmeye başlıyor. Köpüğün dinmesi için ocaktan alınıyor ve tekrar yükselmesi için yine ocağa koyuluyor. Bu işlem 2-3 kez tekrarlanıyor. Ardından,
küçük bir fincana koymadan önce 30 saniye dinlendiriyorsunuz. Pek çok insan bu kahveyi sade içiyor, ancak tercihe göre biraz şeker de eklenebilir.
İki fincan kahve içtiğime göre, gece yarısına kadar ayık kalıp internette şu Türk peynirlerini arayacağım: Taze Kaşar, Eski Kaşar, Tulum, İsli Peynir ve son olarak Konya Küflü Peyniri!!
Trevor Thomas
Peynir Uzmanı
Yazının tamamı için: https://www.cheesetraveler.com/home/turkish-delights